Friluftsliv

Vi benytter begrebet friluftsliv bredt om aktiviteter i naturen. Det kan være alt fra gåture, bål- og lejraktiviteter, kajakroning, cykling, fitness, sanseoplevelser i hængekøjemiljøer, haveterapi og meget andet.

Naturen er en vigtig ramme for væren i verden, oplevelser, deltagelse i aktiviteter og sundhedsfremme. Det at opholde og bevæge sig her indeholder en kropslig, æstetisk, sansende og kulturel dimension. Mange slapper af og lader op i naturen.

Aktiviteter i naturen er til stor glæde for mange mennesker med funktionsnedsættelse - der er foruden naturoplevelser mulighed for:

  • Masser af sjove aktiviteter
  • Højt til loftet
  • Fysiske udfordringer
  • Man kan mærke årstiderne skifte 
  • Der er brug for mange forskellige kompetencer
  • Der er rum til både ro, fordybelse, vildskab og meget mere

Naturen er voksne danskeres foretrukne idræts- og motionsarena (Stigsdotter et al. 2011). Det behov og den ’trend’ gælder selvfølgelig også for mennesker med funktionsnedsættelse, og det skal derfor være muligt for alle at komme ud og få glæde af naturen og at være friluftsaktive.

Naturen giver ”soft fascination” - en lige akkurat tilpas mængde sansestimuli til at skabe en ’receptiv’ opmærksomhed, dvs. at man er opmærksomt til stede og oplever naturen omkring sig, men i en form som virker afstressende og restituerende (Kaplan & Kaplan 1989, 1998, Fredens, 2015, Randrup et al 2008).

Ophold i naturrum, som vi kan lide, kan beviseligt ændre os. Blodgennemstrømningen falder markant i visse dele af hjernen, og der er dermed færre bekymringer og negative tanker (Bratman, 2015). Stresshormonet cortisol reduceres (Szczepanski, 2006).

Naturen har også en påviseligt positiv effekt på både psykisk sårbare og raske menneskers mentale helbred (Fredens 2015; Stigsdotter et al. 2011).

I Videnscentret har vi derfor et særligt fokus på krop og sansning og på de unikke værdier, man kan finde i naturens rum, og som med fordel også kan benyttes i både almene hverdags- og fritidsaktiviteter samt i rehabilitering, specialpædagogik og socialpædagogik.

Læs mere om begrebet under temaet Friluftsliv

Læs om flere centrale begreber