DGI bliver en del af Solsikkeprogrammet
De 6.700 idrætsforeninger i DGI kan nu blive en del af Solsikkeprogrammet, så flere børn og unge med usynlige handicaps får gode oplevelser og mærker fællesskabet i foreningerne.
DGI er blevet en del af Solsikkeprogrammet. Målet er at hjælpe idrætsforeninger med at tage godt imod børn og unge med usynlige handicaps og samtidig sikre, at flere finder vej til foreningerne.
Læs DGI’s pressemeddelelse her
”Vi oplever, at trænere og ledere i idrætsforeningerne gerne vil gøre noget ekstra for at inkludere de her børn og unge, men det er vanskeligt for de frivillige at finde ud af hvordan. Med Solsikkeprogrammet kan vi give trænere og ledere nogle værktøjer til at tage imod flere børn og unge med usynlige handicaps, samtidig med at Solsikken giver os et sprog til at tale om noget, der kan være svært,” siger Maja Holm, der er direktør i DGI i pressemeddelelsen.
Et tydeligt signal om, at der er plads til alle
DGI’s indtræden i Solsikkeprogrammet betyder bl.a., at personer med usynlige handicaps fremover kan få udleveret en Solsikkesnor eller et Solsikkearmbånd hos DGI’s landsdelsforeninger.
“I DGI er vi meget bevidste om, at der ikke er en one-size-fits-all. Det er op til den enkelte forening, hvilke hold, de vil tilbyde, men vi vil gerne sende et signal, om der skal være plads til alle, og foreningslivet er med til at styrke både den fysiske, sociale og mentale sundhed, uanset om du har et usynligt handicap eller ej,” siger Maja Holm.
Hun peger på, at det ikke er alle med usynlige handicap, der ønsker at bruge Solsikken. Og man kan af gode grunde heller ikke have solsikkesnoren på, når man slår kolbøtter, svømmer eller spiller håndbold.
”Solsikken er en anledning til at tale et svært emne. Og idrætsforeninger kan f.eks. sætte Solsikke-logoet på hjemmesiden og derved tydeligt signalere, at her er en forening, hvor vi arbejder med, at der er plads til alle,” siger Maja Holm.
Tre anbefalinger til hvordan foreningerne kan inkludere børn og unge med usynlige handicap
DGI ønsker at støtte trænere og andre frivillige i at inkludere mennesker med usynlige handicap i foreningslivet. Derfor er der udarbejdet tre anbefalinger, som inklusionsarbejdet kan tage udgangspunkt i:
- Læs om usynlige handicap og Solsikken og sæt evt. emnet på dagsordenen til næste bestyrelsesmøde
- Fortæl omverdenen, at jeres forening igennem DGI er blevet en del af Solsikkeprogrammet, hvad det betyder, og at alle med og uden handicap er velkomne i foreningen.
- Opkvalificer trænerne, så de er bedre rustede til at arbejde med børn og unge med særlige behov.
”Vi tror på, at Solsikken kan gøre en stor forskel i idrætsforeningerne, fordi den vil være et bindeled mellem foreningerne og de mange børn, unge og voksne, der har usynlige handicaps, og som gerne vil være en del af de aktive fællesskaber. Derved understøtter Solsikken også DGI’s arbejde med at skabe inkluderende idrætsfællesskaber,” afslutter Maja Holm.