Guide: 4 skoledebatter du skal opleve på Folkemødet

For selv de mest erfarne Folkemøde-deltagere kan udvalget af debatter være svært at overskue. Videnscenter om handicap, som også deltager i år, giver derfor her et bud på 4 debatter inden for skoleområdet med fokus på inklusion, specialskoler og fællesskaber, som ser særligt interessante ud.
1. Det store inklusionsdilemma i folkeskolen
Arrangør: Center for Autisme og Incita – Center for Autisme
Hvorvidt alle børn skal inkluderes i de almene skoletilbud er et emne, der går igen i debatterne på årets folkemøde. Denne debat har fokus på børn og unge med autisme, men den rejser spørgsmålet og dilemmaerne om inklusion i folkeskolen, der spænder bredt på tværs af handicapgrupper.
”Folkeskolen skal grundlæggende tilgodese alle børns læring og trivsel”, skriver ministeriet. Men kan folkeskolen tilgodese alle børn? Center for Autisme ønsker med eventet at vende alle (inklusion-)sten og facilitere en fælles drøftelse af de dilemmaer, som inklusion i folkeskolen kalder på. Hvilke dilemmaer, du får øje på, afhænger nok af, fra hvilken position, du betragter. De har sammensat et panel bestående af forskellige perspektiver; autistens, politikerens, Autismeforeningens. Formålet med eventet er at nuancere debatten om inklusion i folkeskolen, når det handler om børn/unge med autisme. Det gør vi ved at belyse emnet fra forskellige perspektiver.
Tid og sted: Torsdag d. 12. juni kl. 13.00-13.45, J25 – Velfærdsteltet.
2. Specialskoleelevers råd til kommuner, der vil fuld inklusion
Arrangør: Børnesagens Fællesråd og Ligeværd
Spændende bliver det, når tidligere specialklasseelever giver deres bud på, hvad skal en inkluderende skole kunne. Mange kommuner lukker igen specialklasser og skoler for at gennemføre fuld inklusion – nogle allerede fra skolestart 2025. Kommunerne taler om “deltagelsesmuligheder for alle” og “inkluderende børnefællesskaber,” og begrunder blandt andet bevægelsen med, at specialskoler ikke gavner børn med særlige behov, da de potentielt skal gå i skole længere væk og har lavere sandsynlighed for at opnå en studentereksamen. Men hvad siger de unge, der har gået i specialklasse? Disse unge giver deres bud på, hvad folkeskolen skal kunne efter ferien, hvis inklusionen skal lykkes. Er skolen parat? Er lærerne parate? Er forældrene parate? Er børnene parate?
Tid og sted: Torsdag d. 12. juni kl. 14.00-14.45, J46- Børnesagens Fællesråd
3. Skolen skal lære børn og unge at være omsorgsfulde
Arrangør: Socialt Indblik
Socialt Indblik inviterer til en spændende samtale med skoleforsker Louise Klinge og Henrik Vestergaard om skolen som værende et sted, børn og unge lærer at være omsorgsfulde. ”Ved at lade børn gøre godt, styrker vi deres etiske ideal om at møde omverden omsorgsfuldt. De får erfaringer af at kunne være noget for nogen, og de erfaringer er fuldstændigt afgørende for, at de efter endt skolegang er i stand til at fungere som ansvarsfulde, engagerede borgere”, fortæller skoleforsker Louise Klinge. Et andet perspektiv men også interessant, når vi kigger på inklusionsdagsorden og skolens rolle i børnenes dannelse.
Tid og sted: Fredag d. 13. juni kl. 9.00-9.45, J41 – Socialt Indblik.
4. Kan vi skabe en folkeskole for alle børn?
Arrangør: Danmarks Lærerforening og Københavns Professionshøjskole
Et af tidens store spørgsmål er, hvordan inklusionen i skolen styrkes, så flere børn bliver i den almene undervisning og ikke oplever social isolation og føler sig forkerte i forhold til deres jævnaldrende. En ekspertgruppe, nedsat af Børne- og undervisningsministeriet, har kigget på det siden efteråret 2024 i tæt samarbejde med folkeskolens parter. Nu er de på trapperne med nye anbefalinger til reglerne for inklusion og specialundervisningsområdet. Rammerne er sat for en væsentlig debat i Lærernes Hus på Folkemødet. Rektor Anne Vang Rasmussen fra Københavns Professionshøjskole, som står i spidsen for gruppen, deler de tanker, der ligger bag anbefalingerne. Debatten byder på panel, der skal pege på, hvad der skal til for at lykkes med inklusion.
Tid og sted: Fredag d. 13. juni kl. 15.30-16.15, G26 – Lærernes hus.
Du finder debatterne, og alle de øvrige events, på Folkemødets hjemmeside. Vær dog opmærksom på, at der kan ske ændringer i programmet – så husk at holde øje efterhånden som tiden nærmer sig.
Kontakt
Tag kontakt, hvis du vil høre mere om vores arbejde med inklusion i folkeskolen.

Louise Brøns Spillum
Projektmedarbejder