Indsatsen knytter an til den kommunale ungeindsats (KUI) og skal understøtte arbejdet med at styrke overgang og fastholdelse for unge med handicap på ungdomsuddannelserne. Det drejer sig både om unge, der er uden for uddannelse, unge fra grundskolen og andre uddannelsesforløb, som fx FGU eller STU samt unge, der allerede går på en ungdomsuddannelse.
Styrket uddannelsesindsats for unge med handicap
RAPPORT
Social- og Boligstyrelsen har sammen med tre kommuner og Styrelsen for Undervisning og Kvalitet udviklet en indsats, der skal få flere unge med handicap til at starte på og gennemføre en ordinær ungdomsuddannelse. Indsatsen er grundigt beskrevet i et netop offentliggjort materiale.
Tværgående retningslinjer skal sikre fælles udgangspunkt
Der er udarbejdet tværgående retningslinjer for indsatsen, som skal sikre et fælles udgangspunkt for samarbejde og opgaveløsning. Her er det bl.a. tydeliggjort, at de unge skal inddrages i mål og beslutninger samt understøttes i oplevelsen af at høre til, ligesom tilgangen er ressourcefokuseret og helhedsorienteret.
Fire fokusområder
Indsatsen består af fire fokusområder, som kommune og ungdomsuddannelse sammen kan arbejde med:
- Organisatorisk samarbejde: Styrkelse af samarbejde på tværs af KUI og øvrige kommunale forvaltninger og mellem KUI og grundskole samt KUI og ungdomsuddannelse.
- Koordinering af den unges indsats: Styrkelse af en helhedsorienteret og koordineret indsats til den unge på tværs af KUI, grundskole og ungdomsuddannelse
- Afklaring og opfølgning på støttebehov: Afklaring, hvor der tages hensyn til den unges samlede situation både på og uden for ungdomsuddannelsen, og med løbende opfølgning og justering af støtten ift. den unges behov.
- Deltagelse i sociale og faglige fællesskaber: Tilrettelæggelse af inkluderende sociale og faglige aktiviteter på ungdomsuddannelser.
Nedenfor er link til indsatbeskrivelsen samt tilhørende guider til de enkelte fokusområder. Guiderne giver en trinvis oversigt og en række redskaber, der kan anvendes i indsatsen. Der er også udarbejdet et dialogredskab.
Indsatsbeskrivelse for Styrket uddannelsesindsats
Guide til Fokusområde 1: Organisatorisk samarbejde
Guide til Fokusområde 2: Koordinering af den unges indsats
Guide til Fokusområde 3: Afklaring og opfølgning på støttebehov
Guide til Fokusområde 4: Plads til alle – Deltagelse i sociale og faglige fællesskaber
“Min vej” – dialogredskab til indsatsen med den unge (A3 format)