Anne har autisme og ADHD: ``Solsikken er et lille skjold, der passer på mig``

Anne Skov Larsen lever med autisme, ADHD og flere andre diagnoser, hvilket gør hendes hverdag udfordrende. Her fortæller hun om, hvordan Solsikken er en stor hjælp for hende.

”Bare det at gå ud af mit hus er i sig selv en udfordring,” fortæller Anne Skov Larsen, der har autisme, ADHD og forskellige andre diagnoser.

Hendes sanser er i alarmberedskab, hun absorberer andre menneskers følelser, så de føles som hendes egne, og hun har svært ved, at andre mennesker står tæt på hende eller taler i munden på hinanden. Baggrundsstøj findes nemlig ikke i hendes verden. Tværtimod får hun alt ind på fuld blæs, som hun siger, og derfor er det svært for hende at finde ud af, hvor hun skal lægge sit fokus.

Vidste du?

Ca. hver fjerde har et usynligt handicap. Gælder aldersgruppen 16-64 år. Udregninger baseret på VIVE's 2020 SHILD undersøgelse.

Overlevelsesstrategier i hverdagen

Anne er meget bevidst om, at hendes diagnoser gør hende anderledes, og hun har konstant et lydspor oppe i hovedet, der vurderer, hvad der er passende og rigtigt at gøre i bestemte situationer.

”Jeg bruger enormt meget energi på at maskere og skjule mine forskellige udfordringer,” forklarer hun. Hun forbereder ofte et lille manuskript med nogle samtaleemner eller spørgsmål, hun kan bruge, hvis hun skal være sammen med andre mennesker. Det er nemlig noget af det, hun har sværest ved, og hun hader, hvis andre synes, at hun er mærkelig. Hun går ofte med solbriller, høretelefoner og en hætte over hovedet for at skærme sig selv fra omverdenen og for at undgå at blive stresset af de mange sanseindtryk. Hun husker blandt andet engang i supermarkedet, hvor hun havde glemt sin indkøbsseddel derhjemme og ikke kunne huske den i hovedet. Det gjorde hende så stresset, at hun var nødt til at forlade stedet med det samme.

Solsikken giver ekstra tid, tålmodighed og hjælp

I dag bærer Anne Solsikken, når hun er ude blandt andre. Den er et lille diskret symbol på usynlige handicap, men hun kan mærke, at folk er mere forstående.

”Det er som om, nogen holder øje med mig, og det giver mig tryghed”, siger hun.

Hun føler, at andre giver hende tid til at svare, hvis hun ikke lige kan finde ordene.

Ekstra tid, tålmodighed og hjælp er netop det, man kan forvente fra omverdenen, når man har Solsikken på.

Hør Anne fortælle om autisme og Solsikken

Gode oplevelser med Solsikken

Anne har haft mange positive oplevelser med Solsikken.

En særlig situation i supermarkedet står klart for hende, hvor en medarbejder var tålmodig og hjælpsom til at finde en erstatningsvare, da den vare, hun normalt køber var udsolgt.

”Hun gjorde det på sådan en fin måde, så jeg følte ikke, at jeg var forkert”, fortæller Anne og fortsætter:

“Når jeg har Solsikkesnoren på, føler jeg, at jeg har et lille skjold, der passer på mig.”