Se Gry fortælle om at have et usynligt handicap i skolen her
Videoen er blevet produceret af UITCH ISCRATCH for Solsikkeprogrammet. I videoen fortæller Gry, som er ordblind, om en oplevelse i folkeskolen, hvor hun ville ønske, at hun kunne have brugt Solsikkesnoren.

Udbredelse og brug af Solsikken i Danmark
Videnscenter om handicap og Solsikkeprogrammet står bag denne kvantitative undersøgelse af kendskab, holdninger og brug af Solsikkeprogrammet.
Læs undersøgelsen
Ca. hver fjerde har et usynligt handicap
Gælder aldersgruppen 16-64 år. Udregninger baseret på VIVE's 2020 SHILD undersøgelse.
Solsikkebrugere fortæller om Solsikkesnoren

Historien bag Solsikkeprogrammet
Solsikkeprogrammet og Solsikkesnoren blev skabt tilbage i 2016, da Gatwick Lufthavn i London ønskede at finde ud af, hvordan de kunne kunne give passagerer med usynlige handicap en bedre og mere tryg rejseoplevelse.
Alt om Solsikkeprogrammet
Alt om Solsikkeprogrammet
Her kan du finde svar på de typiske spørgsmål om Solsikkeprogrammet
Hvad er Solsikkeprogrammet, og hvem står bag?
Solsikkeprogrammet opstod i Gatwick lufthavn som et samarbejde mellem handicap organisationer og lufthavnen. Solsikkesnoren blev udviklet for at give personer med usynlige handicap muligheden for at gøre det usynlige synligt og derved nemt signalere, at der kan være brug for mere tid, tålmodighed eller hjælp.
Solsikkesnoren blev afsindigt populær hos brugergruppen, og hverken lufthavnen eller organisationerne kunne løfte udbredelsen, der hurtigt havde grebet om sig til alle øvrige britiske lufthavne.
Et privat selskab blev derfor stiftet. Det hedder Hidden Disabilities Sunflower Lanyard Scheme og har hovedsæde i Storbritannien. Solsikkeprogrammet er således en privat virksomhed, der arbejder globalt for at forbedre forhold for personer med usynlige handicap.
Siden begyndelsen har Solsikken spredt sig til andre brancher. Den findes således både i den kollektive trafik, supermarkedskæder, kulturtilbud, forlystelsesparker, sundhedsvæsnet og på museer
Solsikken blev introduceret i Danmark første gang i januar 2020, da den blev indført som forsøgsordning i Københavns Lufthavn, hvorefter alle større danske lufthavne fulgte efter.
I Danmark har Solsikkeprogrammet indgået et strategisk samarbejde med Videnscenter om handicap, der står for kontakten til de danske handicap- og patientorganisationer, som er en del af Solsikkeprogrammet. Kontakten omfatter ikke rekruttering og salg af produkter.
Giver Solsikken særlige fordele?
Solsikken giver ingen økonomiske fordele.
Solsikkesnoren giver bæreren mulighed for at vise, at der kan være brug for ekstra tid, tålmodighed eller hjælp i bestemte situationer. Mange oplever at det at bære Solsikken giver anledning til at starte en dialog om et emne, som ellers kan være svært at tale om.
Hvor kan jeg bruge Solsikken?
Solsikken anerkendes bredt i Danmark, og den kan bruges i mange situationer. Alle større danske lufthavne er med i Solsikkeprogrammet. Du kan også bære Solsikkesnoren, når du køber ind, kører med tog og bus, tager på museer, festivaler eller besøger kulturinstitutioner.
På Solsikkeprogrammet hjemmeside kan du indtaste, hvor du er og få vist Solsikkevenlige steder i nærheden af dig.
Hvor kan jeg købe solsikkeprodukter og hvad koster de?
I Solsikkeprogrammets butik finder du en oversigt over alle de produkter, som sælges i Danmark.
Der er mange alternativer til Solsikkesnoren – en kasket, et tørklæde, en bamse. Find det hele via nedenstående link:
Måske er du interesseret i en Solsikkesnor med tilhørende kort og plastlomme. Den finder du her:
solsikkeprogrammet.dk/dk/pakke-med-usynligt-handicap-kort-solsikkesnor-og-plastiklomme
Pakken koster 110 kr., og så kommer fragt oven i.
Pakken fås også i børnestørrelse:
solsikkeprogrammet.dk/dk/til-born-pakke-med-usynligt-handicap-kort-solsikkesnor-og-plastiklomme
Pakken koster 110 kr.
Tag kontakt
Tag kontakt til vores konsulenter og samarbejdspartnere, hvis du har spørgsmål eller gerne vil samarbejde om et projekt

Kathrine Drastrup
Nordic Customer & Community Director
Mikkel Christensen
Kommunikationsmedarbejder