Ny aftale imødekommer ønske om fleksibilitet på erhvervsuddannelser og forenklet SPS administration

Ny banebrydende aftale om styrkelse af erhvervsuddannelser indeholder tiltag, der skal øge fleksibiliteten for elever med funktionsnedsættelser og styrke arbejdet med SPS på erhvervsuddannelserne. Aftalen indeholder også forenklinger i administration af SPS-ordningen, der skal gøre det hurtigere og lettere at få SPS for elever og studerende på alle uddannelser.

Mulighed for at tage erhvervsuddannelse på deltid, styrkelse af SPS bl.a. ved oplæring og mindre administrativ byrde og ventetid ved tildeling af SPS er tiltag, der længe er blevet efterspurgt af bl.a. unge med handicap og uddannelsesinstitutioner, da det har stor indflydelse på de unges arbejdsbyrde og muligheder for at tage uddannelsen. I den politiske aftale om erhvervsuddannelser, der for nylig er indgået mellem regeringen og et bredt flertal af folketingets partier, er der flere initiativer, der adresserer disse områder.

Forenkling af SPS-ordningen for alle uddannelser
Aftalen indeholder en række forenklinger i administrationen af SPS for alle uddannelser under SPS-ordningen. Det gælder bl.a., at ydelser målrettet vedvarende støttebehov ikke længere skal genbestilles hvert halve år, og at SPS skal kunne flyttes mellem uddannelser og institutioner på tværs af uddannelsesområder.

Eudfleks – eud på udstrakt tid
Der oprettes en ny ordning – eudfleks, der giver mulighed for at strække undervisningen på erhvervsuddannelser med op til 50 %. Uddannelsen kan altså tages over en længere periode med samme økonomiske vilkår som andre under hele uddannelsen, og med det samme samlede timeantal. Det vil være elever og lærlinge med funktionsnedsættelser eller tilsvarende vanskeligheder, der kan benytte sig af ordningen. Den nye ordning vil blive fulgt ift. bl.a. frafald og gennemførsel.

ASF-hold på erhvervsuddannelser
På gymnasiale uddannelser er det flere steder ASF-hold, dvs. hold målrettet elever med Autisme Spektrum Forstyrrelser. Med aftalen vil der også blive oprettet 6 ASF-hold på erhvervsuddannelser i en afprøvningsperiode fra 2017-2030, og der afsættes midler til en evt. permanentgørelse af ordningen.

Styrket arbejde med SPS
Aftalen angiver, at der skal oprettes kurser for støttegivere på erhvervsskolerne, og det er skrevet ind, at SPS-indsatserne skal styrkes.

Understøttelse af SPS i oplæringsperioden
Det understreges i aftalen, at det skal stå klart, at det er skolernes ansvar at sikre at elever med behov for SPS modtager støtten under alle dele af uddannelse, og at dette skal suppleres af oplysning til SPS-ansvarlige og oplæringsvirksomheder for at understøtte samarbejdet om eleven. Det er også skrevet ind, at skolerne skal tilbyde SPS-elever at formidle en samtale om deres støttebehov med oplæringsvirksomheden.

Læs aftaleteksten her (særligt afsnittet ‘En hånd i ryggen til elever og lærlinge med støttebehov’)