Jackie er døvblind: ”Jeg har et syn, der svarer til hullet i en femkrone”

Jackie Lehmann Hansen er døvblind. Det giver ham forskellige udfordringer, når han er ude blandt andre, og når han henvises til forskellige hjemmesider. Vi har talt med ham om, hvordan han ønsker, at folk er mere hensynsfulde.

”Jeg har en sygdom, der hedder Usher. Det betyder, at jeg er ramt på både synet og hørelsen, så jeg bruger høreapparater og har kikkertsyn,” fortæller Jackie Lehmann Hansen. Han sidder foran to kameraer på et kontor hos Videnscenter om handicap, fordi han har sagt ja til at medvirke i en ny træningsvideo for Solsikkeprogrammet. Træningsvideoerne bruges af nye medlemsvirksomheder i Solsikkeprogrammet, når de skal træne deres medarbejdere i at genkende forskellige usynlige handicap.

Jackie fortæller, at han ofte er nødt til at spørge igen, hvis han ikke lige hører, hvad folk omkring ham siger. Særligt fordi han ikke kan mundaflæse, hvis han kigger folk i øjnene. Det er hans syn for dårligt til.

Vidste du?

Ca. hver fjerde har et usynligt handicap. Gælder aldersgruppen 16-64 år. Udregninger baseret på VIVE's 2020 SHILD undersøgelse.

Som døvblind møder man flere udfordringer i det offentlige rum

Jackie ligner ikke en, der ser og hører dårligt, som han siger. Derfor er indkøb, offentlig transport og besøg på apoteket nogle af de store udfordringer i hverdagen. I supermarkeder flyttes der ofte rundt på varerne, så det er svært at finde rundt. Han drømmer derfor om, at medarbejderne eller andre handlende viser vej i stedet for at pege, hvis han spørger efter bestemte varer. Når han tager med det offentlige, mister han orienteringen, hvis han ikke lige hører informationen fra højtalerne eller kan læse den på skærmene. Han ved simpelthen ikke, hvor han er, eller hvilken station der er den næste.

Medpassagererne må derfor gerne prikke ham på skulderen, hvis han spørger om hjælp, eller der sker noget uforudset. Her er det den direkte kontakt, som han har behov for. Det har han også på apoteket, men som alle andre er han henvist til at trække et nummer fra en stander og stille sig i kø. Han kan bare sjældent læse, hvad der står på standeren, og han kan ikke høre, når hans nummer bliver kaldt.

Ny undersøgelse dokumenterer højt kendskab til Solsikken i Danmark

En kendskabs- og brugerundersøgelse, som Solsikkeprogrammet offentliggjorde i samarbejde med Videnscenter om handicap i foråret 2024, dokumenterer, at Solsikken er bredt anerkendt i Danmark. To ud af tre danskere kender til Solsikken og kan fortælle, hvad den betyder, mens 82 procent kender den af navn eller udseende. Undersøgelsen viser samtidig, at mange solsikkebrugere oplever at få den ekstra tid, støtte og tålmodig, de kan forvente, når de bærer Solsikken. 65 procent af brugerne angiver, at Solsikken har forbedret deres liv. Heraf fortæller seks procent, at den har været direkte livsændrende.

Hør Jackie fortælle, hvorfor det kan være svært at handle i supermarkedet, når man er døvblind

Udbredelsen af online kundeservice skaber bekymringer

Selvom undersøgelsen dokumenterer en markant udbredelse af Solsikken, er der stadig områder, hvor Jackie kunne ønske sig mere forståelse. Det er blevet mere almindeligt, at virksomheder leder deres kunder ind på en hjemmeside, når de yder kundeservice. Derfor frygter Jackie, at han i fremtiden helt kan blive nødt til at droppe at få kundeservice – også selvom han har behov for den. Hvis en medarbejder for eksempel beder ham udfylde en formular på en hjemmeside for overhovedet at kunne hjælpe ham. Tanken frustrerer Jackie. Han vil bare gerne have lov til at kunne benytte den samme kundeservice som alle andre.

Glad for Solsikken

”Så dårligt ser du jo ikke”. Den kommentar bliver Jackie ofte mødt med, hvis folk ikke ved, at han ser og hører dårligt. Måske er det, fordi han er god til at bruge sit restsyn, som han siger. Han er dog blevet mere bevidst om, hvad der kan hjælpe i hverdagen. Her er han glad for, at både blindestokken og Solsikken findes.

”Solsikken fungerer jo godt som et mere overordnet hjælpemiddel, hvis man fx ikke er klar til at bruge en stok.”