Mennesker med handicap er i mindre grad en del af fritidslivets mange fællesskaber end mennesker uden handicap. Dette på trods af at inklusionspotentialerne er gode, og motivationen for deltagelse – for de fleste mennesker med et handicap – er stor. Et af potentialerne ligger i at rette fokus mod de mange mennesker, der har valgt at bidrage med deres engagement og kundskaber ind i fritidstilbuddene – nemlig alle de frivillige og lønnede trænere, undervisere, instruktører, formidlere og ledere, der står i spidsen for landets mange forskellige fritidstilbud.
Et fokus på de aktivitetsansvarlige er yderst relevant, da større nutidige undersøgelser (Pilgaard et al, 2022; Skrubbeltrang et al., 2023) og videncenterets erfaringer igennem snart 30 år, viser at både mennesker med handicap og aktivitetsansvarlige i fritidstilbud anerkender, at mangel på kompetencer og viden om inkluderende tiltag har vist sig at være en forhindring for deltagelse. Mange mennesker med handicap giver således udtryk for at have fritidserfaringer, hvor enten aktiviteten ikke er blevet tilpasset, eller kulturen ikke har været inkluderende. Disse forhold har medført oplevelser af nederlag, inkompetence og eksklusion. Ligeledes udtrykker mange aktivitetsansvarlige, at de ikke føler sig trygge i inklusionsopgaven, er i tvivl om, hvorvidt de har ressourcerne til den, og er samtidig nervøse for at gøre noget forkert og hermed give deltagerne en dårlig oplevelse. Ofte fordi de aktivitetsansvarlige føler, at de ikke har kompetencerne og ikke er klædt godt nok på til opgaven.
Formålet med undersøgelsen og rapporten er at skabe en større forståelse for, hvad aktivitetsansvarlige konkret kan gøre for at skabe bedre inklusionsvilkår. Det sker igennem 10 anbefalinger og tilhørende lavpraktiske råd og guidelines.
Ambitionen med anbefalingerne er, at flere aktivitetsansvarlige i fritidslivet bliver mere trygge og kompetente i opgaven og dermed også udvikler en større parathed i forhold til at skabe gode inkluderende deltagelsesmuligheder for mennesker med handicap i landets fritidsfællesskaber.