FOLKEMØDET: Er corona en løftestang eller en katastrofe for mennesker med særlige behov på arbejdsmarkedet? Det var hovedspørgsmålet til Videnscenter om handicaps debat på Folkemødet, hvor der var gode svar fra målgruppen selv, forskere, virksomhedsledere, CSR-aktører og politikere.
Der var masser af lyst og vilje til at finde de gode løsninger, da Videnscenter om handicap sen eftermiddag d. 18. juni på Folkemødet afholdte en brandvarm debat om arbejdslivet efter corona for mennesker med særlige behov.
Cæcilie Nisbeth, som er kontormedarbejder i FH Hovedstaden og har cerebral parese, startede med at fortælle, hvordan hjemmearbejdet under corona krævede en større selvdisciplin og evne til at strukturere sin egen hverdag hjemme i stuen, men at der bestemt også var fordele ved at arbejde hjemmefra:
– Jeg kunne godt mærke, jeg fik et meget bedre arbejdsliv af at arbejde hjemme. Jeg fik meget mere ro på. Jeg har en diagnose som gør, at jeg både har gode og dårlige dage, og især dårlige nætter, fordi jeg har smerter og muskelspændinger i kroppen. Derfor var det af stor betydning, at hvis jeg havde en dårlig dag, så skulle jeg bare slæbe mig ind i stuen 10 meter væk og lave noget arbejde. Det gjorde, at min arbejdsgiver så, at jeg kunne præstere noget mere, end jeg kunne før, fordi jeg nu havde mulighed for at arbejde hjemme. Så jeg tror, at jeg er blevet en mere værdifuld medarbejder end før corona, sagde Cæcilie.
Hun afsluttede sit indlæg med en klar opfordring til arbejdsgiverne:
– Jeg synes, man skal tage de erfaringer, man har gjort sig de sidste 15-18 måneder, med videre, og man skal altså ikke være berøringsangste. Vi bider ikke. Vi er ikke farlige. Vi er ikke giftige. I dør ikke af at være sammen med os. Vi vil bare så gerne have et job.