
Martin har ADHD og Tourette syndrom: ”Folk er mere forstående, når de ser, at jeg bærer Solsikken”
Martin Moxness har ADHD og Tourette syndrom, og han får dagligt tics – siger forskellige lyde eller kommer til at bande – også i situationer hvor det måske er upassende. Vi har talt med ham om, hvordan Solsikken er en stor hjælp i hverdagen.
Martin Moxness har ADHD og Tourette syndrom. Dagligt får han derfor ufrivillige verbale eller motoriske tics, som kan være upassende i forskellige situationer. Uden at ville det, kan han komme til at sige lyde, bande eller lave forskellige bevægelser og fagter, som andre ikke forventer. ”Når folk møder mig på gaden og opdager, at jeg har Tourette syndrom, ville jeg ønske, at de bare ignorerede det og ikke reagerede anderledes, end de ville gøre normalt,” forklarer han.
Vidste du?
Ca. hver fjerde har et usynligt handicap. Gælder aldersgruppen 16-64 år. Udregninger baseret på VIVE's 2020 SHILD undersøgelse.
Forskel på ude og hjemme
Martin bærer Solsikken, både når han er hjemme, og når han er på arbejde. Han synes, at hans kolleger og andre har taget godt imod Solsikken. Når de ser, at han bærer den, er de mere forstående over for hans tics,” synes Martin. ”Det er meget drænende for mig at skulle sætte en maske på, som egentlig ikke er mig, men mest bare er til for at skulle please alle andre i forhold til mine tics og andre ting, som gør mig anderledes,” forklarer han. Her hjælper Solsikken, for Martin ser jo almindelig ud, som han siger. Nogle gange synes han, at det er lidt irriterende, at der skal sådan noget til som Solsikken for at få andre til være mere forstående og imødekommende. Martin har erkendt, at det er sådan, det er, og han ved også, at det hjælper ham til at kunne sige til sig selv, at det er okay, at han kommer ind ad døren med Solsikken på. ”Jeg kan føle mig mere tryg i situationen, fordi jeg ved, at jeg ikke nødvendigvis behøver at gøre alt for meget ud af at prøve at virke normal, i forhold til hvordan jeg er derhjemme,” siger han.
Solsikkeundersøgelse om usynlige handicap dokumenterer højt kendskab i befolkningen
Martins positive oplevelser med at bruge Solsikken bakkes op af en kendskabs- og brugerundersøgelse, som Solsikkeprogrammet og Videnscenter om handicap offentliggjorde i foråret 2024. Undersøgelsen blev foretaget iblandt Solsikkebrugere og den danske befolkning i øvrigt. 65 procent af brugerne angiver, at Solsikken har forbedret deres liv, mens seks procent angiver, at den har været livsændrende. I befolkningen i øvrigt har Solsikken også haft stor betydning. To ud af tre af de adspurgte angiver, at de ved, at Solsikken er et signal om et behov for ekstra tid, støtte eller tålmodighed i bestemte situationer, mens 82 procent kan genkende den af navn og udseende.
Solsikken – et ekstra skjold
Hvis Martin på forhånd ved, at der vil være mange mennesker omkring ham i bestemte situationer, kan hans tics blive mere tydelige. Det sker typisk, hvis han besøger nye steder eller er ude at handle. ”Nogle gange vender jeg bare om på hælen og går igen, før jeg går ind i butikken, og det er jo lidt synd, men jeg skal også lære at passe på mig selv i de omgivelser, der måske ikke er gearet til mig,” forklarer han. Martin har også prøvet at sidde længere i et tog, fordi det var svært for ham at finde modet til at spørge en medpassager, om han måtte komme ud.
Martin føler sig blottet, når han ikke har Solsikken med, og han ser den som et ekstra skjold, der hjælper ham til at få den nødvendige forståelse fra sine omgivelser. ”Man er jo den, man er, men det kan godt være svært for nogle at forklare,” siger han og fortsætter: ”I de situationer er det fedt at bære Solsikken, fordi den fungerer som en icebreaker i forhold til de usynlige handicap, jeg har.”