Workshops og oplæg om inkluderende fritidsliv

Alle skal kunne deltage aktivt i fritidslivet - om det er i foreninger, kulturliv, frivilligt arbejde eller noget helt fjerde. Et aktivt fritidsliv bidrager til livskvalitet og deltagelse i samfundets fællesskaber. Se hvilke oplæg og præsentationer vores fritidskonsulenter tilbyder herunder.

Deltagelse i fritidsfællesskaber

At skabe gode deltagelses muligheder i fritidsfællesskaber for mennesker med handicap kan være komplekst! Hvor skal man starte? Hvad er vigtigt at have fokus på? Og hvad kan man egentlig forvente af foreningerne og de frivillige?

Bliv introduceret til konkrete retningsgivende deltagelsesmodeller og virksomme socialpædagogiske greb og roller, som du kan bruge og indtage for at tænke alle med. Modellerne ser både på de overordnede omgivende faktorer for deltagelse, samt det nære møde mellem den enkelte, holdet og de frivillige.

– Temaet henvender sig primært til fritidsorganisationer, foreninger og frivillige.

– Det leveres både som oplæg (1 – 1,5 time) og som workshop (alt efter aftale kan det være mellem 2 – 4 timer).

Kommunen som fritidsbrobygger

Hvis mennesker med handicap skal deltage i fritidslivet, kræver det ofte en særlig indsats, bl.a. fordi både målgruppen og civilsamfundet kan have dårlige eller manglende erfaringer samt betænkeligheder i forhold til bl.a. kompetencer og ressourcer. Kommunen kan i denne sammenhæng have en vigtig brobyggende rolle.

Formålet med dette tema er igennem 10 handlingsanvisende anbefalinger at skabe en større forståelse for, hvordan kommunerne kan gå mere systematisk og strategisk til værks, så de i højere grad kan udnytte deres centrale position og potentiale som brobyggere mellem mennesker med handicap og civilsamfundet.

– Temaet henvender sig primært til kommuner.

– Det leveres både som oplæg (1 – 1,5 time) og som workshop (alt efter aftale kan det være mellem 2 – 4 timer).

Tilpasset idræt og bevægelse

Mange mennesker med handicap kan have vanskeligheder ved at indgå i almenidrættens rammer, regler og strukturer, hvis ikke den bliver tilpasset. Med dette tema gives der inspiration til, hvordan man kan arbejde med at få et mere tilpasningsorienteret mindset, der gør det nemmere at tilpasse idræt og bevægelse, så alle kan være med. Herudover gives der konkrete praksiseksempler på forskellige idrætter og lege, samt hvordan de kan tilpasses på forskellige måder.

– Temaet henvender sig primært personale på bo- og dagtilbud samt aktivitetscentre.

– Det leveres som en praksis-teoretisk workshop på alt imellem 1 – 3 timer.

Den røde zone – styrk troen på egne evner

Teorien ’Den røde zone’ viser hvordan deltagelse i udfordrende aktiviteter kan være med til at fremme mennesker med handicaps tro på egne evner og modet til yderligere deltagelse.

Oplægget vil både give en teoretisk og praksisnær forståelse af hvad ”rød zone” er, hvori dannelsespotentialet ligger samt hvordan man som frivillig eller fagprofessionel igennem tilrettelagte aktiviteter kan arbejde med at fremme mennesker med handicaps udvikling af tro på egne evner.

– Temaet henvender sig primært til fagprofessionelle, der laver aktiviteter for og med mennesker med handicap.

– Det leveres som et oplæg på 1 – 1,5 time.

Styrk muligheden for frivilligt arbejde

Mennesker med handicap er i langt mindre grad engageret i frivilligt arbejde. Ikke fordi de ikke vil, men fordi der er en række faktorer, der vanskeliggør det. I dette oplæg sættes der igennem 10 anbefalinger fokus på, hvad det er der kan mindske barriererne og fremme deltagelsen i frivilligt arbejde for mennesker med handicap.

– Temaet henvender sig primært til organisationer, der gør brug af frivilligt arbejde.

– Det leveres som et oplæg på 1 time.

Vil du have besøg af vores fritidskonsulenter?

Tag fat i konsulenterne på fritidsområdet, hvis du er interesseret i en workshop eller et oplæg om inklusion i fritidslivet.

Portrætbillede af Mie Maar Andersen på pink baggrund.

Mie Maar Andersen

Konsulent, Ph.d.

30 48 90 48

Portrætbillede af Mads Brix Baulund

Mads Brix Monggaard

Konsulent

92 82 45 85