Den forberedende grunduddannelse (FGU)

Den forberedende grunduddannelse (FGU) er en uddannelse for unge under 25 år, der ikke har gennemført eller er i gang med en ungdomsuddannelse eller er i beskæftigelse, og som har brug for et uddannelsestilbud efter grundskolen for at komme videre i uddannelse eller job. Formålet med uddannelsen er at give de unge viden, kundskaber, færdigheder, afklaring og motivation til at gennemføre en ungdomsuddannelse eller opnå beskæftigelse.

Uddannelsens varighed afhænger af den enkelte unges forudsætninger og behov i forhold til at komme i uddannelse eller job, men kan normalt ikke overstige to år. Det er kommunen, som vurderer, om den unge hører ind under målgruppen til FGU.

FGU skal understøtte et inkluderende læringsmiljø med fokus på den enkelte unges progression, og uddannelsen er praksisorienteret og fleksibel, sådan at den tilpasses den enkeltes forudsætninger.

FGU består af tre spor:

Almen grunduddannelse (agu), der indeholder praksisrettet undervisning i almene fag som matematik, dansk og engelsk. Undervisningen tilrettelægges typisk med 2/3 teori og 1/3 praksis.

Produktionsgrunduddannelse (pgu), der er bygget op om et fagleigt tema med værkstedsundervisning. Undervisningen er her 2/3 produktion og 1/3 teori.

Erhvervsgrunduddannelse (egu), der veksler mellem praktik i en virksomhed og skoleforløb, som skal understøtte virksomhedspraktikken. Undervisningen består af 2/3 virksomhedspraktik og 1/3 skoleundervisning.

Herudover er der et basisforløb, der er et introducerende til de enkelte spor og med løbende optag.