Ny undersøgelse: Manglende adgang til aktivitetshjælpemidler påvirker deltagelse og helbred

NYHED

En ny undersøgelse foretaget af Moos-Bjerre Consultants (M.B.C.) for Videnscenter om handicap og vores samarbejdspartnere i *Aktivitetshjælpemiddelalliancen viser, at mange mennesker med funktionsnedsættelser oplever udfordringer med at få adgang til nødvendige aktivitetshjælpemidler som sportskørestole, friluftsudstyr og aktivitetsproteser. Undersøgelsen bygger på 318 besvarelser fra personer med forskellige typer funktionsnedsættelser og er den første af sin slags i Danmark.

Halvdelen mangler nødvendige hjælpemidler

Resultaterne peger på, at 70 % af deltagerne har behov for et aktivitetshjælpemiddel, men kun 43 % har adgang til et. Blandt dem, der har et behov, mangler hele 45 % adgang til et hjælpemiddel. Manglende adgang kan have betydelige konsekvenser for både fysisk og psykisk helbred.

Undersøgelsen viser også, at personer, der har adgang til aktivitetshjælpemidler, i højere grad er fysisk aktive. 80 % af dem med et aktivitetshjælpemiddel vurderer, at de ikke ville være lige så aktive uden det, mens 47 % af dem uden adgang til et hjælpemiddel mener, at de ville blive mere aktive, hvis de fik adgang.

Udfordringer med ansøgning og bevilling

Af dem, der har søgt om hjælpemidler hos kommunen, har 55 % fået afslag. Flere peger på manglende information om ansøgningsmuligheder og støtte som en væsentlig barriere for at søge. 53 % af dem, der har søgt, ønskede mere hjælp til ansøgningsprocessen, end de fik.

Sundhed og trivsel hænger sammen med fysisk aktivitetet

Undersøgelsen indikerer, at fysisk aktivitet har en positiv effekt på selvvurderet helbred og trivsel. Fysisk aktive deltagere vurderer deres helbred højere og har færre sygedage end inaktive deltagere.

Læs mere om økonomiske og sundhedsmæssige gevinster ved aktivitetshjælpemidler

Videnscenter om handicap og aktivitetshjælpemiddelalliancen har fået udarbejdet en sundhedsøkonomisk analyse, der viser, hvordan adgang til aktivitetshjælpemidler kan reducere omkostninger i sundhedsvæsenet og forbedre livskvaliteten for personer med funktionsnedsættelser. Analysen peger på, at investering i hjælpemidler som trehjulede cykler eller sportskørestole ikke kun skaber livskvalitet, men også kan være en samfundsøkonomisk besparelse.

Læs mere her

Behov for handling og mere viden

Selvom undersøgelsen er baseret på et ikke-repræsentativt datagrundlag, peger den på klare tendenser og vigtige opmærksomhedspunkter. Resultaterne understreger behovet for yderligere forskning og en dialog om, hvordan vi kan sikre bedre adgang til aktivitetshjælpemidler og dermed støtte op om deltagelse og helbred blandt personer med funktionsnedsættelser.

Læs hele undersøgelsen her.

*Følgende organisationer er en del af Aktivitetshjælpemiddelalliancen

  • Parasport Danmark
  • Elsass Fonden
  • Muskelsvindfonden
  • Dansk Handicap Forbund
  • Ergoterapeutforeningen
  • Marselisborg Centeret
  • Videnscenter om handicap