Stærke samarbejdspartnere sikrer national udbredelse af tilgængelige naturoplevelser

Mennesker med handicap på natursti set fra ryggen med logo - mod højre

Projekt ’Natur for alle’ har officielt indgået samarbejde med Naturstyrelsen, hvilket sikrer, at tilgængelige naturoplevelser fremadrettet bliver vist på Naturstyrelsens hjemmeside udinaturen.dk.

Projekt ’Natur for alle’, der er forankret i Videnscenter om handicap, har officielt indgået samarbejde med Naturstyrelsen om visning i udinaturen.dk samt den bagvedliggende database Geografiske Fagdata i GeoDanmark (GeoFA). De nye samarbejdspartnere skal være med til at sikre, at de vandreruter som registreres af bl.a. kommuner og private lodsejere, kommer så bredt ud som muligt, så flere mennesker med handicap kommer ud i naturen.

– Vi er meget glade for, at Naturstyrelsen og GeoFA ønsket at støtte stærkt op om projektet. Det er en stor gevinst for alle, at der nu bliver bedre muligheder for at registrere, lagre og formidle oplysninger om tilgængelighed til naturen, i langt større grad end tidligere, fortæller projektleder for ’Natur for alle’ Lærke Falstaff.

Formidling til millioner af brugere

Samarbejdet med Naturstyrelsen betyder, at de tilgængelige ruter bliver formidlet på en række nye temasider på www.udinaturen.dk. Naturstyrelsens hjemmeside har over en million friluftsinteresserede besøgende om året, hvilket sikrer, at informationerne om tilgængelige ruter når ud til et stort og bredt publikum.

– I Naturstyrelsen arbejder vi mod, at naturen skal være for alle, og vi arbejder løbende på at forbedre tilgængeligheden i de statslige naturområder. Derfor er vi glade for at være en del af samarbejdet i ’Natur for alle’. Vi ser frem til at dele de nye temasider om let tilgængelige oplevelser på udinaturen.dk med danskerne, så endnu flere kan komme ud og få en oplevelse i vores fælles natur, siger projektleder Anna Schouboe Thøgersen fra Naturstyrelsen.

Nye muligheder for registrering at tilgængelighed

Databasen Geografiske Fagdata i GeoDanmark er en vigtig del af samarbejdet. GeoFA er med til at sikre, at alle de informationer, som er relevante for mennesker med handicap, kan registreres i den database hvor staten og kommunerne i forvejen opfordres til at lægge deres oplysninger om friluftsliv. I ’Natur for alle’ arbejdes der mod, at fagpersonale i kommunerne i fremtiden selv kan registrere tilgængelige naturoplevelser, derfor er samarbejdet med GeoFA et godt match.

Om 'Natur for alle'

Projektet er skabt i et samarbejde mellem Friluftsrådet, Danske Handicaporganisationer, Sammenslutningen af Unge med Handicap og Videnscenter om handicap.
Projektet er støttet af AAGE V. JENSEN NATURFOND og Friluftsrådets udlodningsmidler.

Læs mere om 'Natur for alle'

– Vi ser en kæmpe synergi og gevinst i samarbejdet med ’Natur for alle’. De kommuner der er involveret i projektet, kan registrere data i en database, som de i forvejen kender og som sender data videre til såvel interne fag- og GIS-systemer som ekstern anvendelse i apps mm. Vi er også rigtig glade for, at projektet har skubbet os i retning mod bedre webtilgængelighed i vores data, fortæller konsulent Line Hvingel fra KL.

’Natur for alle’ arbejder nu på at registrere naturoplevelser rundt om i landet i samarbejde med en lang række kommuner, Naturstyrelsen lokale enheder og AAGE V. JENSEN NATURFOND. De nye temasider om tilgængelig natur bliver offentliggjort på udinaturen.dk i efteråret 2023.