Personer med funktionsnedsættelser er ikke inaktive, men de oplever flere barrierer og vælger andre aktiviteter end andre. Særligt personer med psykiske lidelser eller kognitive udfordringer har svært ved at finde egnede muligheder for at være aktive, viser en ny analyse fra Danmark i Bevægelse, Syddansk Universitet.
Af Journalist Jonna Toft, Danmark i Bevægelse
Hele 41 pct. af alle unge og voksne, altså to ud af fem, angiver i undersøgelsen Danmark i Bevægelse fra Syddansk Universitet, at de har en form for funktionsnedsættelse. Mest almindeligt er gigt, problemer med hjerte, blodtryk og kredsløb, astma, allergi og diabetes, men det kan også dreje sig om psykiske lidelser, adfærdsforstyrrelser, handicaps, skader eller kognitive funktionsnedsættelser.
Hverdagsaktiviteter som at gå på trapper eller klare egenomsorg har hele 9 pct. af den voksne befolkning på +15 år vanskeligt ved at udføre. Altså knap hver tiende.
Alligevel er næsten ingen decideret inaktive i hverdagen, viser den nye analyse ’Bevægelsesvaner hos personer med funktionsnedsættelse’ fra Danmark i Bevægelse.
De finder andre måder at bevæge sig på, og de er fx mere aktive end andre i mental træning, gymnastik, smidigheds- og stabilitetstræning, aktiviteter i vand og i udelivsaktiviteter. Desuden er en større andel aktive ved at gå eller løbe til og fra job eller uddannelse end blandt folk uden funktionsnedsættelser.
Men selv om personer med funktionsnedsættelser er fysisk aktive i flere forskellige sammenhænge, vurderer de deres fysiske og mentale helbred til at være markant dårligere end andre, og mellem 20 og 50 pct. føler sig i høj eller meget høj grad hæmmede i forhold til at være fysisk aktive i deres fritid. Tallet varierer med typen af funktionsnedsættelse, hvor personer med en psykisk lidelse og kognitivt funktionsnedsættelse oplever sig som mest hæmmede.
Gedigent datamateriale
Analysen bygger på den hidtil største måling af danskernes bevægelsesvaner, Danmark i Bevægelse, som CISC står bag; Center for Forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund på Syddansk Universitets Institut for idræt og Biomekanik. Målingen blev besvaret af 163.000 unge og voksne på +15 år i efteråret 2020. Den er støttet af Nordea-fonden.
Lektor Karsten Elmose-Østerlund står bag den nye analyse. Han siger:
– Datamaterialet giver mulighed for, at bl.a. patientorganisationer kan gå helt tæt på de enkelte typer af funktionsnedsættelser og blive klogere på netop deres målgruppes bevægelsesvaner, ikke bare i fritiden, men også på arbejde, som transport og i hjemmet. Vi har også spurgt til barrierer og motivation for bevægelse, så her er virkelig noget at fordybe sig i.
Undersøgelsen fortæller om bredden og hyppigheden af bevægelse i hverdagen, men den siger ikke noget om intensiteten. Den fortæller altså ikke, om personerne bevæger sig ’nok’.