‘Natur for alle’ er et treårigt projekt, der løber fra juni 2021 til november 2024. Projektet udvikles gennem løbende samarbejde med brugere, lodsejere og frilufts- og handicaporganisationer. Projektet bygger desuden på et stærkt samarbejde med Naturstyrelsen og GeoDanmarks fagdatabase GeoFa omkring formidling og registrering af ruter og faciliteter på udinaturen.dk.

Projektets vision er, at flere mennesker med handicap kan komme ud i naturen.

Over 250 ruter er registreret

I projekt ‘Natur for alle’ er der allerede registreret information om tilgængelighed på over 250 ruter og et væld af faciliteter landet over. Der har ikke tidligere eksisteret et samlet overblik over tilgængelighed i den danske natur, før at ‘Natur for alle’ har registreret og formidlet informationerne. Projektet indgår i et samarbejde med Naturstyrelsen om at vise de nye informationer på hjemmesiden www.udinaturen.dk.

Overblikket gør det lettere for mennesker med handicap, såvel som ældre, gangbesværede og børnefamilier, at få inspiration og tryghed til at tage ud og opleve den danske natur.

På hjemmesiden kan du fx søge efter ruter og udsigtstårne uden trin og trapper, handicaptoiletter, shelter med lift eller gulvudtræk og ruter med lavt besøgsniveau.

Ruterne findes ved at klikke ind på det orange kørestolsikon på udinaturen.dk’s forside med teksten ‘Alle ud i naturen’. Der kommer løbende flere ruter på hjemmesiden.

I videoen her til højre kan du se, hvordan de nye søgesider ser ud, og hvordan du kan søge de ruter og faciliteter frem, der passer til dine ønsker og behov.

Sådan funder du tilgængelige naturoplevelser på udinaturen.dk
Mennesker med og uden handicap på natursti.

Guide: Inspiration til tilgængelige naturoplevelser

Nu kan du finde tilgængelighedsinformation på ruter og faciliteter på www.udinaturen.dk. I denne guide har vi udvalgte en række af de naturoplevelser, som du kan finde inde på det nye overblik.

Find inspiration her

Hvorfor er information om tilgængelig natur vigtig?

60% af mennesker med handicap vil gerne mere ud i naturen, end de er i dag. Desværre er der mange barrierer, der gør det svært at komme ud og få del i naturens goder. En af de barrierer handler om, at det er svært at finde ud af, hvor naturen er tilgængelig ud fra det handicap og de behov man har. Den barriere arbejder ‘Natur for alle’ for at fjerne.

Det at have adgang til og være i naturen har en positiv effekt både i forhold til sundhedsfremme, livskvalitet og socialt samvær. Det skyldes, at naturen har en restituerende effekt og giver en naturlig anledning til samvær.

Download hele Videncenter om handicaps faktaark om handicap, natur og friluftsliv her. 

Læs hele rapporten fra Danske Handicaporganisationer her. 

Billede af styregruppen i naturen.

Hvem står bag projektet?

Projektet er opstået i et samarbejde mellem Danske Handicaporganisationer, Friluftsrådet, Sammenslutningen af Unge med Handicap og Videnscenter om handicap. Projektet er støttet af AAGE V. JENSEN NATURFOND og Friluftsrådets udlodningsmidler.

Tag kontakt

Du kan altid tage kontakt, hvis du vil vide mere om projekt 'Natur for alle'.

Portrætbillede af Pernille Weiss

Pernille W. Møllgaard

Konsulent

30 52 80 00