Handicaporganisationernes Hus var i bevægelse under Arbejdspladsernes Motionsuge

Medarbejdere i Handicaporganisationernes Hus prøver kræfter med kørestolsrugby.

Medarbejdere i Handicaporganisationernes Hus prøver kræfter med kørestolsrugby.

Ræs på kontorstolen, et møde på en gåtur eller yoga inden arbejde. Bevægelse med kollegaer kan være mange ting. Det blev tydeligt i Handicaporganisationernes Hus, der i en uge lavede sjove aktiviteter med tilpasninger, så alle med lyst til at bevæge sig kunne være med. 

Uge 41 stod i bevægelsens tegn, da Dansk Firmaidrætsforbund opfordrede virksomheder og organisationer landet over til at være med i Arbejdspladsernes Motionsuge. I Handicaporganisationernes Hus stod konsulent Mads Brix Baulund fra Videnscenter om handicap i spidsen for at skabe en sjov uge for alle.

– Idéen var at gøre kollega-motion mere tilgængeligt for alle. Både for mennesker med handicap, men også for dem med en knæskade, eller dem der bare ikke er vant til at bevæge sig. Man kan nemlig udviske de her forskelle imellem os ved at tilpasse bevægelse, forklarer han.

Medarbejdere i Handicaporganisationernes Hus prøver kræfter med kørestolsrugby.

Når man bevæger sig sammen, bliver den faglige, professionelle kasket fjernet for en stund. Og chefen, som er vant til at jonglere opgaver, er måske ikke den bedste til at jonglere bolden til kørestolsrugby.

– Arbejdspladsen kan danne et rum, hvor vi kan få udvisket alle de dårlige oplevelser fra folkeskolens idrætstimer, og hvor der er plads til bevægelse i et positivt fællesskab, siger Mads Brix Baulund.

Det understreges i undersøgelsen ’Arbejdspladserne i bevægelse’ fra Syddansk Universitet, der blev offentliggjort under Arbejdspladsernes Motionsuge. Rapporten viser nemlig, at arbejdspladserne er vigtige arenaer, når det kommer til at få danskerne i bevægelse. Hver ottende dansker i job dyrker jævnligt motion sammen med sine kollegaer, og det kan blandt andet være med til at mindske ulighed i sundhed.

Fokus på bevægelsesglæde og tilpasning

Sundhed er en god sideeffekt, men det var glæden ved bevægelse, der var i fokus under motionsugen. Det var derfor mere end tilladt at grine, da der hver morgen var fælles bevægelse for hele huset, hvor der blandt andet blev lavet kontorstolsræs og andre øvelser.

Ugen kulminerede i Den Store Kollegamotionsdag, hvor alle medarbejdere i huset kunne prøve kræfter med kørestolsrugby, pusterørsdart, boccia, showdown og frame running, inden der var mulighed for at slukke tørsten i den 3. halvleg.

Alle disse aktiviteter blev også prøvet af Dansk Firmaidrætsforbunds generalsekretær Mette Mandrup, der kom på besøg.

– Det helt særlige her er, at jeg prøver nogle ting, som jeg aldrig har prøvet før, og det har været så sjovt. Men den fælles oplevelse er, at når man bevæger sig sammen, så sker der noget med den måde, vi er sammen på. Det handler jo i virkeligheden om at forbedre trivslen på arbejdspladserne, siger hun.

Hun peger på, at Videnscenter om handicap og Dansk Firmaidrætsforbund kan forbedre trivslen endnu flere steder ved at fortsætte samarbejdet.

– Vi skal bruge hinandens kompetencer, fordi I ved en masse om at tilpasse aktiviteter til forskellige handicap, og vi kommer ud på rigtig mange forskellige arbejdspladser. Vi vil gerne blive endnu bedre til at tilpasse aktiviteterne til folk med forskellige forudsætninger, siger Mette Mandrup.

I Videnscenter om handicap har vi i mere end 25 år arbejdet med de afledte positive effekter, mennesker med handicap kan opleve ved at dyrke motion. Det aktive liv og metoder, erfaringer og menneskesynet fra parasporten kan anvendes i andre samfundssektorer, som for eksempel undervisning, rehabilitering og jobskabelse.

Derfor tager vi også teten op igen, når Arbejdspladsernes Motionsuge vender tilbage næste år. Her vil der blive arbejdet for at lave et program, der matcher dette års motionsuge.

– Fælles bevægelse er blevet efterspurgt, så det bliver i hvert fald gentaget næste år. Vi glæder os til et endnu tættere samarbejde med Dansk Firmaidrætsforbund, så vi kan være med til at udbrede den glæde, der er i at lave anderledes og tilpassede aktiviteter, hvor alle er på lige fod, slutter Mads Brix Baulund.