Ungdomsuddannelser er uddannelser til unge efter folkeskolen typisk fra 15-16 år. Ungdomsuddannelser kan både have til formål at forberede unge til videregående uddannelser eller være kompetencegivende ift. beskæftigelse.
Gymnasiale uddannelser (stx, hhx, htx, hf) giver mulighed for at søge optagelse på videregående uddannelser. Stx (almen studentereksamen), hhx (merkantil studentereksamen), htx (teknisk studentereksamen) er tre-årige. HF er to-årig. Det er også muligt at sammenstykke en hf-uddannelse af hf-enkeltfag.
Der er på nogle skoler særligt tilrettelagte uddannelsesforløb, hvor undervisningen og rammerne er tilrettelagt, med henblik på at give unge med forskellige typer funktionsnedsættelser bedre mulighed for at deltage og gennemføre uddannelsen.
Erhvervsuddannelser (eud, eux) er praksisrettede uddannelser, hvor det meste af undervisningen foregår på i en oplæringsvirksomhed (praktiksted). Den teoretiske del foregår på fx en handelsskole, en teknisk skole eller en landbrugsskole. Uddannelserne er opdelt i et grundforløb på skolen, og et hovedforløb, som veksler mellem oplæring på en virksomhed og skoleforløb, og kvalificerer til at tage arbejde som faglært. EUX kombinerer en erhvervsuddannelse med fag på gymnasialt niveau, så man både bliver faglært og får en erhvervsfaglig studentereksamen, der går det muligt at søge ind på videregående uddannelser.
For unge som ikke er klar til at tage en ordinær ungdomsuddannelser er der desuden den forberedende grunduddannelse (FGU) og den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse (STU)