Første tal i Danmark: Aktivitetshjælpemidler kan skabe store gevinster for både sundhed og økonomi

NYHED

En ny analyse gennemført af Moos-Bjerre Consultants (M.B.C.) for Videnscenter om handicap og vores samarbejdspartnere i *Aktivitetshjælpemiddelalliancen fremhæver, hvordan adgang til aktivitetshjælpemidler ikke kun kan forbedre sundheden for mennesker med funktionsnedsættelser, men også være en god investering for samfundet.

Undersøgelsen er den første af sin slags og tæller 318 besvarelser. På trods af størrelsen er resultaterne statistisk signifikante og giver anledning til at kaste et kritisk blik på den nuværende struktur samt udviklingen af et bredere vidensgrundlag.

Manglende adgang koster sundhed og livskvalitet

Ifølge analysen ”Potentiale i aktivitetshjælpemidler – Notat: Sundheds- og økonomisk analyse” mister fysisk inaktive personer med funktionsnedsættelser i gennemsnit to sunde leveår alene på grund af forringet livskvalitet og op til seks år, når for tidlig død medregnes.

Dette skyldes blandt andet, at fysisk aktivitet har veldokumenterede fordele for både det fysiske og mentale helbred. En supplerende spørgeskemaundersøgelse viser også, at næsten halvdelen (47 %) af de, der ikke er fysisk aktive, vurderer, at de ville kunne være aktive, hvis de fik adgang til det rette aktivitetshjælpemiddel. Dermed ligger der et stort potentiale i at gøre flere hjælpemidler tilgængelige.

Samfundsøkonomiske gevinster ved hjælpemidler

Fysisk inaktivitet koster årligt sundhedsvæsenet cirka 5.500 kr. mere pr. person sammenlignet med fysisk aktive. Disse beregninger er lavet på almenbefolkningen, og altså ikke kun for mennesker med funktionsnedsættelser. Beregningerne indikerer, at visse aktivitetshjælpemidler kan reducere denne omkostning betydeligt. For eksempel kan en trehjulet cykel give en gennemsnitlig besparelse på 3.300 kr. om året over sin levetid, mens andre dyrere hjælpemidler som fx sportskørestole fortsat vil være forbundet med en mindre økonomisk omkostning. Til gengæld vil det være en væsentlig investering i den enkeltes livskvalitet.

Vil du vide mere om aktivitetshjælpemidler? Find supplerende undersøgelse her

For en dybere forståelse af de udfordringer, personer med funktionsnedsættelser oplever i forhold til adgang til aktivitetshjælpemidler, anbefaler vi også at læse undersøgelsen “Notat: Undersøgelse af aktivitetshjælpemidler blandt personer med funktionsnedsættelser”.

Undersøgelsen viser blandt andet, hvordan næsten halvdelen af personer med behov for hjælpemidler står uden adgang og de konsekvenser, det har for deres helbred og trivsel. Med detaljerede indsigter i adgang, ansøgningsprocesser og de sundhedsmæssige gevinster ved fysisk aktivitet supplerer denne rapport den sundhedsøkonomiske analyse med vigtige perspektiver.

Læs mere her

Hjælpemidler som investering i sundhed

Analysen vurderer, at bevilling af aktivitetshjælpemidler ikke kun er en besparelse, men også en effektiv måde at forbedre livskvaliteten for mennesker med funktionsnedsættelser. Et eksempel er, at hver investering i en trehjulet cykel kan spare 5.900 kr. for hvert undgået tabt sundt leveår, hvilket viser, hvordan hjælpemidler kan være en bæredygtig investering.

Behov for videre undersøgelser

Beregningerne er baseret på et pilotprojekt med et begrænset datagrundlag og bør derfor betragtes som indikationer. De peger dog tydeligt på, at yderligere undersøgelser og dialog om tilgængeligheden og bevillingen af aktivitetshjælpemidler kan være vejen frem for både bedre sundhed og en mere bæredygtig samfundsøkonomi. Læs hele analysen her.

*Følgende organisationer er en del af Aktivitetshjælpemiddelalliancen

  • Parasport Danmark
  • Elsass Fonden
  • Muskelsvindfonden
  • Dansk Handicap Forbund
  • Ergoterapeutforeningen
  • Marselisborg Centeret
  • Videnscenter om handicap