’Vigtig udvikling’: Solsikke har på få år gjort usynlige handicaps synlige i Danmark

Foto: Jesper Skoubølling

En ny undersøgelse viser, at Solsikkesnoren på bare tre år har opnået et stort kendskab i den danske befolkning og forbedrer livet for børn og voksne med usynlige handicaps i Danmark.

Siden 2021 har en gul solsikke spredt sig i det danske samfund. Solsikken, der er det internationale symbol for usynlige handicaps, bæres af personer med fx ADHD, angst, epilepsi, hjerneskade, autisme, kroniske smerter, ordblindhed eller PTSD og bruges til diskret at signalere behov for hensyn.

Det kan være svært at tage hensyn til noget, andre ikke kan se. Derfor er Solsikkesnoren et enkelt og meget tydeligt redskab til at vise omverdenen, at man kan have brug for lidt ekstra tid, tålmodighed eller hjælp, hvis man fx stammer, har demens eller kroniske smerter,” forklarer nordisk driftschef for Solsikkeprogrammet Kathrine Drastrup.

Nu viser en ny undersøgelse, at symbolet Solsikken på kun tre år har givet halvdelen af den danske befolkning en høj forståelse for mennesker med usynlige handicaps, og at 83 % af danskerne generelt ser positivt på Solsikken. Det er vigtigt for at skabe et mere inkluderende samfund, mener Dorte Nørregaard, direktør for Videnscenter om Handicap:

Solsikken har på utroligt kort tid skabt en stor opmærksomhed om, at 1 ud af 5 danskere har et usynligt handicap. Det er en meget stor gruppe mennesker, der kan blive udfordret af dagligdagssituationer som at handle ind eller at være et sted med mange mennesker. Solsikken giver ikke nogen ekstra fordele, men viser, at her er en person, der har en udfordring, man ikke kan se med det blotte øje. Det er en vigtig udvikling og en stor hjælp for personer med usynlige handicaps, at Solsikken på kort tid er blevet et velkendt symbol for danskerne,” siger hun.

Portrætbillede af Dorte Nørregaard

Dorte Nørregaard

Direktør

40 92 27 64

Forbedrer livet for personer med usynlige handicaps

Undersøgelsen viser også, at 6 ud af 10 børn og voksne som bærer Solsikkesymbolet, typisk i form af den grønne nøglesnor med gule solsikker på, har fået forbedret deres liv.

6 % rapporterer, at det har være livsændrende for dem.

En af dem er 25-årige Gry Nicolaisen, der arbejder som salgsassistent og desuden er forperson i ordblindeforeningen.

Udfordringen ved at have et usynligt handicap er, at det kan være svært for andre at se, at du har brug for hensyn. Jeg er ordblind, og for mig er det svært at læse skilte, når jeg fx tager bussen eller skal igennem security i lufthavnen. Solsikkesnoren fjerner presset fra mig, fordi jeg kan nemt kan signalere, at jeg har brug for lidt hjælp uden at være nødt til at forklare det først. Det har gjort en kæmpe forskel for mig,” siger hun.

Portrætbillede af Gry Nicolaisen med Solsikkesnor i sort tøj på sort baggrund.

I dag er omtrent 170.000 Solsikkesnore i omløb i Danmark, hvor de udleveres gratis og uden spørgsmål til alle med et usynligt handicap. Det er blandt andet muligt at hente en Solsikkesnor i alle Salling Groups butikker som Netto, føtex, Bilka og BR, Tryg, IKEA, Novo Nordisk, Danske Shoppingcentre, Movia, Arriva, DSB, Bispebjerg Akutmodtagelse, Comwell-hotellerne, Tivoli, Legoland, Experimentarium, København Zoo, Givskud Zoo, Odense Zoo, de største danske lufthavne, mange apoteker og flere andre steder.

Virksomheder som er en del af Solsikkeprogrammet træner deres medarbejdere, så de ved, hvad et usynligt handicap er, hvad Solsikkesymbolet betyder, og hvordan man bedst møder en person, der har valgt at bære Solsikken. Undersøgelsen er udført af analysebureauet Wilke på vegne af Solsikkeprogrammet og Videnscenter om Handicap.

  • Pressemeddelelse

    PDF dokument
    Download

Hovedresultater og citater

65 %

Solsikken har forbedret livet for hovedparten af brugerne

65 pct. af de voksne brugere af Solsikken angiver, at den har forbedret deres liv. Heraf siger 6 pct., at den har været
livsændrende.

83 %

Danskerne har en udpræget positiv holdning til Solsikken

Hele 83 pct. af befolkningen har en positiv eller meget positiv holdning til Solsikken, og kun 1 pct. har en negativ holdning.

44 %

Solsikken bidrager til større forståelse for mennesker med usynlige handicap

44 pct. af danskerne, angiver, at Solsikken har betydet, at de i høj eller i nogen grad har fået en større forståelse for mennesker med usynlige handicap.

66 %

Der er et højt kendskab til Solsikken i befolkningen

2 ud af 3 danskere kender til Solsikken og kan beskrive, hvad den betyder, og der er kun 18 pct. af danskerne, der slet ikke kender til Solsikken.