Kom med når projekt ”Natur for alle” lancerer overblik over tilgængelige naturoplevelser i hele landet

Projekt ”Natur for alle” lancerer den 4. september en ny løsning på hjemmesiden udinaturen.dk, hvor mennesker med handicap kan søge efter informationer om tilgængelighed på ruter og naturfaciliteter i hele landet.

Under Naturens uge d. 4. – 10. september lanceres et nyt overblik over tilgængelige naturoplevelser, der gør det lettere for mennesker med handicap at få inspiration og tryghed til at tage ud i naturen i Danmark.

Projektet er blevet til med støtte fra AAGE V. JENSEN NATURFOND og Friluftsrådet. De nye tiltag på udinaturen.dk er skabt i samarbejde med Naturstyrelsen i kraft af projekt “Natur for alle”, som er forankret i Videnscenter om handicap.

Vi ved, at mange gerne vil mere ud i naturen, men det har tidligere været svært at finde oplysninger om tilgængelighed. Med den nye løsning kan man finde inspiration til planlægningen og informationer om fx hældningsgraden og længden på ruter, så man med ro i maven kan tage ud på tur – alene eller sammen med andre, siger Lærke Falstaff, som er projektleder for Natur for alle.

Læs mere om projekt Natur for alle her

Udover hældningsgraden og længden på ruter, vil det være muligt at søge efter ruter og udsigtstårne uden trin og trapper, handicaptoiletter, shelters med lift eller gulvudtræk og ruter med lavt besøgsniveau. Søgemulighederne er udviklet med input fra mennesker med handicap og tilgodeser behov hos mennesker med både fysiske, sensoriske, kognitive og psykiske handicap.

Kom med til online lancering

Projektleder Lærke Falstaff afholder sammen med Anna Schouboe Thøgersen, som er ansvarlig for udinaturen.dk hos Naturstyrelsen, to webinarer under Naturens uge, hvor man kan få mere viden om det nye overblik:

Mandag d. 4. september kl. 13.00 – 14.00 – Hent kalenderinvitation med link til Teams-møde her

Torsdag d. 7. september kl. 17.00 – 18.00 – Hent kalenderinvitation med link til Teams-møde her

Du deltager blot ved at trykke på Teams-linket i kalenderinvitationen på tidspunktet for afholdelsen af det webinar, du vil med til. Til de to webinarer bliver de nye muligheder præsenteret, og du kan høre nærmere om, hvordan du selv kan bidrage til, at der kommer flere tilgængelige naturoplevelser ind på udinaturen.dk

Mange ønsker at komme mere ud i naturen

Der er i høj grad behov for at gøre det lettere for mennesker med handicap at komme ud i naturen. En undersøgelse foretaget af Danske Handicaporganisationer viser, at 60 % af mennesker med handicap gerne vil mere ud i naturen, end de er i dag. Desværre er der mange barrierer, der gør det svært at komme ud og få del i naturens goder. En af de barrierer handler om, at det er svært at finde ud af, hvor naturen er tilgængelig ud fra det handicap, og de behov man har.

Jeg er med til at arrangere ture for mennesker med handicap – både psykiske og fysiske handicap. Nu kan jeg tjekke, hvilke områder der er relevante at tage ud og undersøge, når jeg skal arrangere en tur. Det er vigtigt, at naturen er for alle, og vi får registreret de steder, hvor det kan lade sig gøre at komme på tur,” siger Rose-Maria Helle fra Rørvig, der som frontløber i projekt Natur for alle står for at afholde lokale aktiviteter og inspirere andre mennesker med handicap til at komme ud i naturen.

Projektet ”Natur for alle”, som er støttet af AAGE V. JENSEN NATURFOND og Friluftsrådets Udlodningsmidler, løber fra juni 2021 til maj 2024. Projektets styregruppe består af repræsentanter fra AAGE V JENSEN NATURFOND, Danske Handicaporganisationer, Friluftsrådet, Sammenslutningen af Unge med Handicap og Videnscenter om handicap. De nye tiltag på udinaturen.dk er udviklet i tæt samarbejde med Naturstyrelsen og GeoFA under GeoDanmark.